en ro ru

MENU

Pagina pricipala
Despre Moldova
Legi
Atracţii turistice
Hoteluri
Restaurante
Agenţii Turistice
Orasele Moldovei
Lista completă a serviciilor de taxi din Chișinău
Sărbători
Ambasade
Shopping in Republica Moldova
Bănci
Medicina

MONASTERIILE MOLDOVEI

Mănăstirea Veverița

Mănăstirea Veverița

Mănăstirea Veverița este o așezare monastică, întemeiată pe la 1922-1924, situată la marginea satului cu același nume din raionul Ungheni

Mănăstirea Bocancea

Mănăstirea Bocancea

Mănăstirea Bocancea se află la 105 km de Chișinău. A foat întemeiată în 1869 ca schit al mănăstirii Hîrjauca.




mănăstirile şi bisericile din Moldova

   Vizitînd mănăstirile şi bisericile din Moldova poţi observa deosebita frumuseţe, varietatea de stiluri în construcţia acestora. Majoritatea mănăstirilor sunt într-o oarecare măsură monumente istorice a victoriilor obţinute poporului moldovean contra atacurilor turcilor şi tatarilor. Mănăstirea ortodoxă în Moldova nu este numai o obşte de călugări ci un centru cultural-educativ.

    Actualmente în Moldova sunt circa 30 de mănăstiri, care se află în subordinea Mitropoliei Moldovei şi întregii Moldove. Istoric, toate mănăstirile moldoveneşti pot fi separate în trei grupuri. Primul grup întruneşte în sine cele mai vechi şi mari mănăstiri construite în Codru: Căpriana, Vărzăreşti, Hârbovăţ şi Gîrjava. În al doilea grup intră mănăstirile nu mai puţin de vechi şi impresionante, care au fost construite în stâncă, amplasate pe malurile Nistrului: Ţîpova, Saharna, Orheiul Vechi şi Japca. Al treilea grup este format din mănăstiri construite la sf. sec. XVIII înc. sec. XIX: Noul Neamţ, Curcova, Hîncu şi Troiţa de Rudi. Originea unora se pierde în negura istoriei, precum, Saharna, Ţîpova ori Japca. Altele sunt întemeiate în epoca de glorie a Moldovei, ca Căpriana sau Vărzăreștii.

    Majoritatea mănăstirilor sunt deschise pentru a putea fi vizitate în orice timp al anului. În toate mănăstirile mari sunt camere destinate pelerinilor.

Mănăstirea Chistoleni Data publicării: 2011-01-04

Mănăstirea Chistoleni   Mănăstirea Chistoleni este localizată în sudul republicii, la 6 km de la satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. Mănăstirea Chistoleni din Sadaclia mai este cunoscută şi ca Mănăstirea de maici „Sf. Nicolae”. Din vechile documente putem afla că mănăstirea a fost înfiinţata în anul 1932, de Mitropolitul Gurie Grosu

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Călărăşeuca Data publicării: 2011-01-04

Mănăstirea Călărăşeuca

  Conform datelor unor documente vechi, putem afla că Mănăstirea Călărăşeuca, la început sec.XVIII-lea, a fost un schit al mănăstirii Sfîntul Sava, închinată Sfîntului Mormînt. Numele de Călărăşeuca, i se trage de la primul sat cu acelaşi nume, din apropiere.

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Hîncu Data publicării: 2011-01-04

Mănăstirea Hîncu    În 1678, este construit un nou lăcaş sfînt, pe locul schitului de călugăriţe, purtînd numele ocrotitoarei Moldovei – Preacuvioasa Parascheva. Mănăstirea a fost ridicată de boierul moldovean, serdarul Mihalcea Hâncu, după dorinţa uneia dintre fiicele sale, care a intrat în calugarie cu numele de Parascheva.

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Japca Data publicării: 2011-01-05

Mănăstirea Japca    Manastirea Japca, este situată pe malul Nistrului, în raionul Soroca , la o distanţă de 160 km de la Chişinău. Mănăstirea Japca este singura mănăstire din Basarabia, care n-a fost desfiinţată de către autoritătţle sovietice. Nu se stie cu certitudine cand a fost intemeiata manastirea Japca.

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Nicoreni Data publicării: 2011-01-05

Nicoreni    Manastirea Nicoreni, este o mănăstire de călugări, cu hramul Sfântul Mare Prooroc Ilie, situată la o distanţă de 12 km spre vest de oraşul Drochia, în satul Nicoreni, la aproximativ 180 km de Chişinău. Mânăstirea Nicoreni a fost întemeiată de către stareţul Arhimandrit Rafail Bodiu, din satul Nicoreni în vara anului 1992, pe locul fostei tabere de odihnă pentru copii,construită în anul 1975 şi închisă în anul 1991.

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Vărzăreşti Data publicării: 2011-01-05

Mănăstirea Vărzăreşti    Mănăstirea Vărzăreşti, este situată în vîrful dealului hotarului satului cu acelaşi nume, conform datelor documentare, este considerată cea mai veche dintre mănăstirile basarabene. Prima menţiune despre această mănastire dateaza cu secolul al XV-lea, cu 25 aprilie 1420, în hrisovul domnesc al lui Alexandru cel Bun care-l dăruieşte boierului său Venea

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Chistelita Data publicării: 2011-01-05

Manastirea Chiştelniţa    Manastirea Chiştelniţa, oficial, a fost înfiinţată în anul 1994, în raionul Orhei satul Criştelniţa, la aproximativ 75 km de Chişinău sau la 27 km de Teleneşti. Iniţial pe aceste locuri în anul 1856, sa construit o biserică cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, aşezată în mijlocul cimitirului din sat. Grosimea peretilor ziditi din piatra este de jumatate de metru.

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Zloti Data publicării: 2011-01-05

Mănăstirea Zloti    Manastirea Zloti este sitaută în sudul Republicii Moldova, la 45 km de la Chişinău, sau la15 km de orăşelul Cainari. Denumirea mănăstirii este preluată de la un sat vecin cu acelaşi nume, şi în traducere din slava veche înseamnă "monede de aur". Această mănăstire se înalţă pe locul vechiului locaş, de la care nu s-a pastrat nici măcar fundaţia.

  Citeşte mai mult>>
Manastirea Veverita Data publicării: 2011-01-05

Manastirea Veverita    Manastirea Veverita este o aşezare monastică recent formată, situata la marginea satului cu acelaşi nume, raionul Ungheni. Din datele disponibile aflăm că mănăstirea a fost întemeiată prin anii 1922-1924, o biserică frumoasă, hramul careia nu se cunoaşte. Pe timpul perioadei sovietice, în anul 1948, mănăstirea Veveriţa a devenit temporar schitul mănăstirii Capriana, iar în anul 1952 a fost închisă definitiv.

  Citeşte mai mult>>
Manastirea Bocancea Data publicării: 2011-01-05

Manastirea Bocancea    Mănăstirea Bocancea este situată în satul cu acelaşă nume, raionul Sîngerei, la 105 km de Chişinău, sau 40 km de Bălţi. Numele mănăstirii vine de la numele proprietarului moldovean al moşiei Leon Bocancea. Istoria acestei aşezări monahale este legată nemijlocit de funcţionarea mănăstirii Hîrjăuca. În Arhiva Naţională a Moldovei se păstrează o notă istorică legată de mănăstirea Hîrjăuca şi Bocancea.

  Citeşte mai mult>>
Manastirea Sireti Data publicării: 2011-01-05

Manastirea Sireti    Mănăstirea Sireţi este situată în satul cu acelaşi nume, în raionul Străşeni, în centrul Moldovei la 16 km de mun. Chişinău. La 10 decembrie 1998, este sfinţit locul viitoarei mănăstiri de către cei trei monahi slujitori ai bisericii, Sfântului Ierarh Nicolae din Sireţi, protosinghelul Porfirie, ieromonahul Teodor şi ierodiaconul Natanael.

  Citeşte mai mult>>
Manastirea Frumoasa Data publicării: 2011-01-06

Manastirea Frumoasa    Mănăstirea de maici Frumoasa este situată în satul Frumoasa, la o distanţă de 14 km de raionul Călăraşi. Istoria acestei mănăstiri începe în momentul venirii razaşului Efrem Iurcu, din satul Oliscani, raiomul Orhei, în anul 1804, fiind întemeiată ca mănăstire de călugări. După moartea soţiei sale răzaşul decide să devină călugîr.

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Hirova Data publicării: 2011-01-06

Hirova Monastery     Hirova Monastery is located in the village Niculaeuca, Orhei, 160 km from Chisinau and 15 km from Orhei. Please be aware that it is possible to confuse Hirova monastery in the village Orhei Hirova of Calarasi. According to sources, Hirova was founded as a monastery for nuns in 1805, the Metropolitan of Moldova, Veniamin Costache.

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Briceni Data publicării: 2011-01-08

Mănăstirea Briceni    Mănăstirea Briceni a fost întemeiată în spre sfârşitul anului 1999, în oraşul Briceni, raionul Edineţ, la aproximativ 225 km de mun. Chisinău. Mănăstirea a fost îmtemeiată locul sanatoriului Dumbrava din pădurea Briceni, de către regretatul Prea Sfinţitul Dorimedont. Clădirea clubului fostului sanatoriu a fost transformată în biserică, cu hramul Învierea Domnului

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Ceadir-Lunga Data publicării: 2011-01-08

Mănăstirea Ceadir-Lunga

   Mănăstirea Ceadîr Lunga este situată în oaşul cu acelaşi nume, UTAG, la aproximativ 125 km de mun. Chişinău. Mănăstirea a fost construită în anul 2000, la iniţiativa protoiereului Dumitru Chioroglu, în amintirea bisericii “Sfîntul Dimitrie”, care în anul 1972 a fost aruncată în aer de comunişti.

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Raciula Data publicării: 2011-01-08

Mănăstirea Raciula

   Mănăstirea Răciula se află în satul cu acelaşi nume, raionul Călăraşi, la aproximativ la 45 km de mun. Chişinău sau de 10 km de Călăraşi. De la satul Răciula poţi merge spre mănăstirile Hîrjăuca şi Hîrbovăţ. Conform datelor mănăstirea a fost înfiinţată în ultimii ani ai secolului al XVIII-lea de fraţii Ioan şi Andrei Roşca, pe moşia răzeşului Lupu Stratan.

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Horesti Data publicării: 2011-01-09

Mănăstirea Horeşti    Mănăstirea Horeşti este situată lîngă comuna cu acelaşi nume, raionul Ialoveni, cam la aproximativ 23 km de mun. Chişinău. Oficial mănăstirea a început să funcţioneze în toată regula de-abia la 29 iulie 2007, în aceeaşi zi fiind şi sfinţită în prezenţa ÎPS Vladimir, şi a numeroşi oameni ai bisericii şi mireni.

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Capriana Data publicării: 2011-01-09

Mănăstirea Capriana     Mănăstirea Capriana este localizată lîngă comuna Căpriana, judeţul Chişinău la o distanţă de 30 km de acestasau 14 km de Străşeni. Manastirea de călugari Capriana,este una din cele mai vechi aşezăminte monahale din Basarabia. Primele documente ce conţin referiri despre mănăstire este cartea domnească de danie din 29 aprilie 1420, din timpul domniei în Moldova a lui Alexandru cel Bun

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Negrea Data publicării: 2011-01-09

Mănăstirea Negrea    Mănăstirea Negrea, este o mănăstire nouă care se construieşte în zilele noastre, în satul cu acelaşi nume, raionul Hinceşti, la aproximativ 70 km de Chşinău. Mănăstirea este ridicată pe locul fostei biserici a satului Negrea, care a fost construită în anul 1878. Creştinii mărturisesc că în biserica din sat s-a săvîrşit serviciul divin pînă în vara anului 1969.

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Cosauti Data publicării: 2011-01-09

Mănăstirea Cosauti    Mănăstirea Cosăuţi este situată la aproximativ 5 km de comuna Cosăuţi, raionul Soroca. Mănăstirea a fost înfiinţată în anul 1994 de către parohul satului Cosăuţi, Ieronim Palii. Acesta construieşte o biserică, după un proiect donat de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cu hramul “Adormirii Maicii Domnului”.

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Tiganesti Data publicării: 2011-01-09

Mănăstirea Ţîgăneşti

   Mănăstirea Ţîgăneşti este situată în zona de codru a MOldovei, lîngă satul Ţîgăneşti, raionul Străşeni, pe malul raului Ichel, la aproximativ 40 km de Chşinău. Istoria mănăstirii începe în anul 1725, fiind întemeiată de boierul Lupu Geuca şi de răzeşii din comuna Cobîlca, care au construit o biserica de lemn, cu hramul Adormirea Maicii Domnului

  Citeşte mai mult>>
Mănăstirea Hirjauca Data publicării: 2011-01-10

Manastirea Hîrjăuca

    Manastirea Hîrjăuca este situată, în apropierea mănăstirii Hîrbovăţ, în satul Hîrjăuca, raionul Călăraşi, la aproximativ 60 km de Chişinău. Conform unor date mănăstirea a fost întemeiată în jurul anului 1740.

  Citeşte mai mult>>
Manastirea Saharna Data publicării: 2011-01-11

Manastirea Saharna    Manastirea Saharna, este situata în satul Saharna, la 8 km de Rezina, sau 120 km de mun. Chişinău. Rezervaţia naturală şi complexul monastic se întind pe o suprafaţă de 670 de hectare şi sunt luate sub ocrotirea statului. Mănăstirea Saharna, în întregul ei ansamblu, este unul din cele mai vechi aşezăminte monahale din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

  Citeşte mai mult>>
Manastirea Noul Neamt Data publicării: 2011-01-11

Manastirea Noul Neamţ    Manastirea Noul Neamţ, este situata în satul Chiţcani, raionul Slobozia, amplasată pe partea dreapta a Dunării, nu departe de or. Bender. Mănăstirea Noul Neamţ, la moment este cel mai mare complex arhitectural religios din Republica Moldova. Istoria acestei mănăstiri este legată de lavra Neamţului de peste Prut.

  Citeşte mai mult>>
Manastirea Rudi Data publicării: 2011-01-11

Manastirea Rudi Manastirea Rudi (sau Rughi) este situată în satul Rudi, raionul Donduşeni, pe malul Nistrului la o distanţă de 15 km de oraselul Otaci. Este o mănăstire de călugăriţe. În 1777, pe moşia fraţilor Teodor şi Andronachi Rudea, cu sprijinul financiar al negustorului Donciul din Movilau, a fost construită o biserica de piatra cu hramul Sfînta Treime, în stil moldovenesc.

  Citeşte mai mult>>
Manastirea Curchi Data publicării: 2011-01-11

Manastirea Curchi     Mănăstirea Curchi este situată satul Curchi, raionul Orhei, la aproximativ 33 km. de mun. Chişinău. Mănăstirea este o mănăstire de călugări din Republica Moldova, una din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. Este situată în Codrii Orheiului, pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei. Ca ansamblu arhitectural s-a constituit în secolele XVIII - XIX.

  Citeşte mai mult>>
Manastirea Ciuflea Data publicării: 2011-01-11

Manastirea Ciuflea    Mănăstirea Ciuflea este situată în oraşul Chişinău, str. Ciuflea 12. BIserica are hramul Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron. Catedrala Mănăstirii constituie un templu din piatră albă, cu nouă cupole aurite, construit de fraţii Teodor şi Anastasie Ciufli, fiind numită „Mănăstirea Ciuflea". Fraţii Teodor şi Anastasie, sînt înhumaţi în apropierea zidului sudic

  Citeşte mai mult>>


INFORMAȚII UTILE

Cadouri în Chișinău

NUMELE TELEFONIC DE SERVICII TAXI DIN CHIȘINĂU

☎14002 ☎14111 ☎14428 ☎14100 ☎14333 ☎14747 ☎14499 ☎14555 ☎14911 ☎14101 ☎14000 ☎14110 ☎14250 ☎14441 ☎14444 ☎14005 ☎14554 ☎14800 ☎14004 ☎14120 ☎14222 ☎14006 ☎14090 ☎14442 ☎14007 ☎14098 ☎14448 ☎14008 ☎14999 ☎14474 ☎14545 ☎14700 ☎14777