en ro ru

MENU

Pagina pricipala
Despre Moldova
Legi
Atracţii turistice
Hoteluri
Restaurante
Agenţii Turistice
Orasele Moldovei
Lista completă a serviciilor de taxi din Chișinău
Sărbători
Ambasade
Shopping in Republica Moldova
Bănci
Medicina

MONASTERIILE MOLDOVEI

Mănăstirea Veverița

Mănăstirea Veverița

Mănăstirea Veverița este o așezare monastică, întemeiată pe la 1922-1924, situată la marginea satului cu același nume din raionul Ungheni

Mănăstirea Bocancea

Mănăstirea Bocancea

Mănăstirea Bocancea se află la 105 km de Chișinău. A foat întemeiată în 1869 ca schit al mănăstirii Hîrjauca.




 

Anul Nou- 1 ianuarie

 

Национальные праздники

 

  În Republica Moldova se sarbătoresc multe sărbători oficiale. Acele zile în care acestea se încadrează sunt declarate oficial zile de concediu. Această serie de sărbători încep, de obicei, de la începutul anului calendaristic, cu celebrarea Anului Nou (31 decembrie - 1 ianuarie).

   În Piaţa Marii Adunări Naţionale a capitalei pe data de 31 decembrie, între guvernul ţării şi catedrală, sunt organizate festivităţi naţionale, care cuprind concerte cu colinde, manifestaţii, jocuri distractive, şi la sfîrşitul serii odată cum bate ceasul ora 12 noatea, are loc un foc de artificii extraordinar. La sărbătoare poate participa oricine. În mod tradiţional, festivităţile de Anul Nou se sărbătoresc şi în cadrul familiei sau cu prietenii apropiaţi, dînd prioritate de a petrecerii sărbptorii în linişte.

   Toti aşteaptă cu nerăbdare venirea lui Moş Crăciun cu sania plină de daruri, mai ales acest lucru şi-l doresc cel mai mult cei mici. Copiii se pregatesc minuţios pentru această întilnire, pe care o aşteaptă anul întreg. Ei îşi pregătesc diferite scenete teatralizate, costume, poiezii, maşti, cîntece şi desigur dorinţa pentru Moşu’. De fapt, în această perioadă sărbătorile calendarului naţional de sărbători se suprapune cu cel creştin. Acesta este legat de Naşterea lui Hristos, Crăciunul.

 

Mărţişorul - 1 marie

Национальные праздники
    Mărţişorul este o sărbătoare tradiţională moldovenească, fiind considerat în Republica Moldova simbolul primăverii. Sărbătoarea se sărbătoreşte pe 1 martie, cînd oamenii dăruie rudelor şi prietenilor un “Mărţişor”, ce reprezintă o împletitură din fire roşii şi albe, care semnifică renaşterea naturii, simbol al vieţii noi şi începutului primăverii. Chiar dacă această zi nu este una liberă, oricum pe străzi se simte dispoziţia de sărbătoare a purtătorilor lor.

   Această tradiţie există nu numai în Moldova, dar şi în România, precum şi în Bulgaria locuitorii de asemenea întîlnesc sosirea primăverii cu mărţişoare în piept.

 

 

Ziua Internaţională a Femei - 8 martie

Национальные праздники


   La începutul lunii martie mai are loc un alt eveniment, unde partea masculină a ţării devine un pic mai atentă la dorinţele femeile lor frumoase, căutînd cele mai dorite cadouri.

   Motivul acestei vălmăşeli este apropierea sărbătoarii, Ziua Internaţională a Femeii, care se sărbătoreşte pe data de 8 martie, anual anunţată ca zi de odihnă. În această zi de regulă bărbaţii sunt deosebit de grijulii cu reprezentanţele sexului frumos, fac o sumedenie de complimente, dăruie flori şi cadouri.

   Unicul lucru pe care ar putea doamnele să se plîngă, este faptul, că ziua de 8 martie este doar o dată pe an.

 

 

Ziua Victoriei - 9 mai

Национальные праздники
   Pe data de 9 mai a fiecărui an, mii de chişinăuieni vin la Memorialul Eroilor pentru a depune flori la mormîntul Ostaşului Necunoscut, din mun. Chişinău. De asemenea, coroane de flori la monument, sunt depuse şi de către liderii ţării, şefii misiunilor diplomatice ale statelor străine.

   Ansamblul datează anului 1975, sculptori fiind I.Poniatovskii, A. Maiko, şi arhitect A. Minaev. Memorialul este situat pe teritoriul cimitirului militar. El este construit din 6 panouri, ce reprezintă momente din timpul războiului, şi un obelisc din formele stilizate a 5 arme înclinate oblic, care formează o piramidă în centrul memorialului. La baza ei se află o stea în cinci colţuri, în centrul căreia este amplasat gazoductul cu "focul veşnic al memoriei".

   Oamenii mai numesc această sărbătoare de 9 mai, Ziua Biruinţei. Această sărbătoare va rămâne pentru totdeauna o dovadă de respect adînc şi recunoştinţă faţă de ofiţerii şi soldaţii care au luptat împotriva fascismului. Ziua de 9 mai în Republica Moldova este declarată zi liberă.


 


  Ziua Independenţei - 27 august

Национальные праздники
    Ziua Independenţei în Republica Moldova este sărbătorită pe data de 27 august. Aceasta se sărbătoreşte din anul 1991, în urma destrămării URSS-ului, Republica Moldova şi-a declarat independenţă, devenind un stat suveran şi independent.

   Această serbare este înregistrată drept una oficială şi zi de odihnă. Preşedintele de obicei duce un discurs de felicitare pentru naţiune. În Chişinău şi în alte oraşe ale Moldovei sunt organizate concerte, festivaluri folclorice, târguri, etc.

 



Limba Noastră - 31 august

Национальные праздники
   În ultima zi de vară în Republica Moldova pe data de 31 august se serbează Limba Nostră. Aceasta a fost declarată ca sărbătoare de stat în urma impunerii limbii române ca limba de stat şi adoptării alfabetului latin în schimbul celui chirilic.

   Discuţiile cele mai aprinse din Sovietul Suprem privitor acestei întrebări au avut loc anume pe 31 august, astfel ziua dată este declarată sărbătoare naţională în Republica Moldova, şi zi de odihnă.

   În această zi, sunt oragnizate concerte, festivităţi, paradă şi desigur tîrg în centrul Chişinăului. De obicei conducerea statului onorează poeţii şi scriitorii naţionali, continuînd totul cu serbări naţionale de dans, cu participarea vedetelor autohtone şi din străinătate.


 


Hramul Oraşului - 14 octombrie

Национальные праздники
    Festivităţile anului se termina de obiceu în luna octombrie, când chişinăuenii sărbătoresc Ziua Oraşului, sau cum se mai spune Hramul Oraşlui. Anterior, festivităţile de hram aveau loc în prima sîmbătă din luna octombrie, dar din anul 2001 acesta a fost fixat pentru data oficială, 14 octombrie.

   Zi dată este considerată official zi liberă pentru locuitorii din Chişinău. Serbarea zilei oraşului are loc pe scară largă în întreg oraşul, începutul fiind parada sub cerul liber, discursul preşedintelui, felicitările conducerii statului.

   De asemenea sunt organizate diferite tîrguri, expoziţii, concerte, spectacole unde fiecare sector al oraşului îşi expune toate “bogăţiile” sale, ca mai la sfîrşitul sării una din ele să ia loc întîi. Deoarece în jumătatea lunii octombrie în Moldova este încă destul de cald, mulţi cetăţeni petrec această zi la aer liber, la un picnic sau la prieteni.



INFORMAȚII UTILE

Cadouri în Chișinău

NUMELE TELEFONIC DE SERVICII TAXI DIN CHIȘINĂU

☎14002 ☎14111 ☎14428 ☎14100 ☎14333 ☎14747 ☎14499 ☎14555 ☎14911 ☎14101 ☎14000 ☎14110 ☎14250 ☎14441 ☎14444 ☎14005 ☎14554 ☎14800 ☎14004 ☎14120 ☎14222 ☎14006 ☎14090 ☎14442 ☎14007 ☎14098 ☎14448 ☎14008 ☎14999 ☎14474 ☎14545 ☎14700 ☎14777