Mănăstirea Ciuflea este situată în oraşul Chişinău, str. Ciuflea 12. BIserica are hramul Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron. Catedrala Mănăstirii constituie un templu din piatră albă, cu nouă cupole au¬rite, construit de fraţii Teodor şi Anastasie Ciufli, fiind numită „Mănăstirea Ciuflea". Fraţii Teodor şi Anastasie, sînt înhumaţi în apropierea zidului sudic, despre care fapt mărturiseşte înscripţia pe placa de marmoră din interiorul catedralei mănăstireşti. Construcţia catedralei Ciuflea a început în anul 1854 şi încheiată peste patru ani în 1858. Primul paroh al sfîntului lăcaş a fost protoiereul Ioan Butuc.
În anul 1962, biserica a devenit Catedrală Episcopală, paroh fiind numit protoiereul Valentin Dumbravă. În anul 1972 s-au început lucrările de reparaţie capitală a Catedralei, iniţiatori fiind epitropii bisericeşti: Gordei Cotlearenco şi Alexandru Gurschi. În anul 1974 în Catedrală, prin binecuvîntarea Î.P.S. Ionatan, Arhiepiscopul Chişinăului şi Moldovei, a fost ridicat altarul lateral de sud în cinstea Acoperămîntului Maicii Domnului. În anul 2002, obştea monahală s-a adresat către Î.P.S. VLADIMIR, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove cu rugămintea de a înfiinţa la fosta catedrală prima Mănăstire Ortodoxă din capitala Republicii Moldova. Astfel, la 17 iulie 2002, Sf. Sinod al BORu a binecuvîntat înfiinţarea Mănăstirii.
În prezen este finalizată construcţia blocului social-administrativ al Mănăstirii, cu: biserica de iarnă "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"; Muzeul de Artă Bisericească; chiliile pentru călugăriţe şi ascultătoare; bucătăria; trapeza; prescurăria veşmîntăria şi celelalte încăperi, necesare vieţii şi activităţii monahiceşti.
În anul 2008, la 2 mai, la mănăstire a fost adusă Icoana Maicii Domnului "Portăriţa" de la Sfîntul munte Athos. Icoana se păstrează la momentul actual în Biserica de iarnă a mănăstirii. Pe teritoriul mănăstirii a fost ridicat un nou paraclis în cinstea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Iviron.
Fosta Catedrală, actualmente Mănăstirea ,,Sf M. Mc. Teodor Tiron", a fost pe parcursul anilor 1962 — 2002 şi rămîne şi în prezent a fi un centru spiritual al Mitropoliei, avînd un loc aparte şi deosebit în istoria Bisericii Ortodoxe din Moldova.
MăNăSTIREA „SF. M. MC. TEODORTIRON”,
str. Ciufea 12, Chisinău, Tel.: (+373 22) 27-82-66, mob.: (+373) 691-22-848